Een paar methodes uitgelegd

Voice Dialogue

Voice Dialogue bestaat uit een uitgebreide en heldere psychologische theorie, de psychologie van de ikken. Deze theorie beschrijft hoe mensen gestuurd worden door verschillende en vaak tegenstrijdige interne kanten, ook wel subpersonen genoemd. Sommige van die kanten zijn dagelijks in ons aan het woord en hebben veel invloed op hoe we ons gedragen. Zo hebben veel mensen bijvoorbeeld een stevige perfectionist of een drammer in zichzelf ontwikkeld. Andere kanten zijn in de loop van onze ontwikkeling op de achtergrond en zelfs verstoten geraakt. Elke subpersoon heeft een eigen stem, eigen verlangens of angsten. En elke subpersoon heeft een belangrijke en vaak beschermende functie in ons leven. 

Bij de Voice Dialogue methode gaat de begeleider als het ware letterlijk in gesprek met de verschillende kanten of stemmen van de cliënt. De innerlijke Ikken die bij de vraag van de cliënt betrokken zijn, komen één voor één aan het woord, allemaal op een eigen plek in de ruimte. Dat stelt de cliënt in staat zijn innerlijke krachtenveld goed te leren kennen en zichzelf, inclusief al die kanten, beter aan te sturen.

Voice Dialogue is een avontuurlijke en niet-oordelende methode die leidt tot diepgaande inzichten en blijvende resultaten. 

Matrix-Methode

Bij elke belevenis die we meemaken, maken we onbewust een keuze: onthouden we een positief of een negatief fragment ervan? De negatieve, emotionele fragmenten van de angsten en trauma’s die we opdoen, slaan we op in onze persoonlijke “black box”. Dit zijn eigen, dus individuele, herinneringen en doemscenario’s. Zaken waarover we niet willen, durven, mogen of kunnen vertellen.

 

De MatriX methode is een veilige en eenvoudige gespreks-interventie die dit probleem succesvol aanpakt met blijvend resultaat. Hiermee help ik je om nare belevenissen blijvend te ontladen tot kale feiten, zodat je ze definitief achter je kunt laten. Ook angst voor dingen in de toekomst (bijv. rij-angst, examenvrees, angst voor honden) kunnen met deze techniek weggenomen of sterk verminderd worden.

Een aanpak zonder negatieve bijwerkingen. En bovendien volledig AVG-proof want je hoeft je verhaal niet te vertellen. Kortom: Angst, trauma en emoties worden verwerkt tot kale feiten.

We komen hiermee direct tot de kern van jouw het eigen probleem én de eigen oplossing. Uitgangspunt van de methode is dat iedereen zelf de regie houdt over zijn eigen hoofd.

In dit filmpje zie een uitleg van Ingrid Stoop, die deze methode heeft ontwikkeld:

https://youtu.be/UEe0XJUe5dQ

Profile Dynamics® is speciaal ontwikkeld voor analyse van de drijfveren van individuele mensen, maar ook van teams en afdelingen en zelfs volledige organisaties. Drijfveren bepalen hoe mensen hun werk doen, met wie ze wel en niet willen samenwerken, de soort leiderschapsstijl die ze ontwikkelen en de manier waarop ze communiceren met anderen. Het maakt duidelijk waar mensen energie van krijgen in hun werk en wat energie kost. Of ze makkelijk meegaan in veranderingen of zich daartegen verzetten en hoe besluitvaardig ze zich kunnen opstellen. Een analyse kan je helpen een geschikte opleiding te kiezen en je talenten verder te ontwikkelen. De analyse is daarmee een mooie aanvulling op beroepskeuzetesten.

Profile Dynamics® biedt inzicht in de onderliggende waardensystemen die mensen hanteren en die grotendeels hun denken en gedrag bepalen. Waarom doen mensen zoals ze doen? Wat drijft hen?

Een persoonlijk profiel bestaat uit 7 kleuren die elk staan voor herkenbare eigenschappen, denkwijzen en gedrag. Het unieke van de Profile Dynamics® instrumenten is dat zij drijfveren en waarden nauwkeurig en objectief meten, én praktische handvatten bieden voor ontwikkeling en groei. Het profiel is voor iedereen herkenbaar en gemakkelijk te begrijpen.

Elke kleur kent zijn kwaliteiten en valkuilen

Profile Dynamics® plaatst jou niet in een hokje. Je bent dus niet geel of groen. Je bent juist een combinatie van al die kleuren (drijfveren) bij elkaar. De combinatie die jij hebt en de volgorde waarin je die drijfveren automatisch inzet maken jou uniek. Er zijn dan ook geen goede of foute profielen.

Elke kleur kent zijn kwaliteiten, maar ook valkuilen, en heeft zijn eigen omgeving nodig om tot volledige bloei te komen.

Een persoonlijk drijfverenprofiel kan jou meer inzicht geven in jouw relatie met anderen. Je begrijpt beter waarom je je huidige werksituatie wel of niet prettig vindt of het geeft je ideeën voor een loopbaan die beter bij jouw persoonlijkheid past.

Voorbeeld van een persoonlijk profiel

De linkerkant van de grafiek geeft aan in welke volgorde van voorkeur iemand denkt en doet. De rechterkant laat zien welk gedrag van anderen negatieve gevoelens oproept dat energie kost.

Dit profiel heeft bijvoorbeeld graag de leiding, houdt van tempo en kan goed beslissingen nemen (rood).

Deze persoon is toekomst gericht en houdt van verandering (geel).

Hij/zij/hen heeft er moeite mee om zich aan regels en procedures te houden (blauw) want die werken vertragend.

Ook vindt deze persoon het moeilijk om te gaan met mensen die liever alles bij het oude houden (paars).

Samenwerking en spanningen

Tussen de verschillende kleuren bestaan spanningen. Zo ergert het naar harmonie strevende groen zich bijvoorbeeld aan de agressie van rood en heeft het naar vrijheid en autonomie strevende geel grote moeite met de beperkende regelzucht van blauw.

Deze fricties maken dat mensen met verschillende drijfveren minder goed met elkaar uit de voeten kunnen en dat mensen met dezelfde kleuren elkaar beter begrijpen en makkelijker met elkaar samenwerken. Bewustzijn van deze drijfveren kan de samenwerking tussen teamleden verbeteren omdat zij zich realiseren dat ze aanvullend zijn aan elkaar. Dan kan ieder worden ingezet op zijn sterkte punten én hoef je je niet incapabel te voelen over de dingen waar je niet zo goed in bent.

Wandelcoaching

Bij deze manier van coachen lopen we samen een stukje in de natuur. Je hoeft geen goede conditie of wandelervaring te hebben. Het gaat niet om de afstand maar om het effect van de natuur. Tijdens een korte rustige wandeling staan we regelmatig letterlijk stil bij datgene wat jou bezig houdt. Daarbij kan ik elementen uit de natuur inzetten waardoor je gemakkelijker je antwoorden vindt.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat coachen in de natuur veel voordelen heeft. Ik noem er maar een paar:

  • De natuur oordeelt niet. Je kunt jezelf zijn.
  • Lopend naast elkaar hoef je elkaar niet aan te kijken wat het gemakkelijker maakt om over moeilijke zaken te praten.
  • Er is letterlijk meer ruimte om je antwoord te formuleren maar ook om stil te zijn.
  • Wandelen maakt je creatiever in het vinden van oplossingen.
  • De herhalende vormen van bomen zorgen ervoor dat je beter kunt focussen zonder dat het inspanning kost.
  • In het bos ontspan je meteen, het stresshormoon cortisol neemt af.
  • Positief effect op bloeddruk en hartslag.
  • Doordat je in beweging bent komt alles wat in je hoofd vast zit ook gemakkelijker in beweging.
  • Problemen thuis of op het werk staan letterlijk op afstand.
  • De grootsheid van de natuur relativeert.